COVID-19  

El TSJCV denega la suspensió cautelar del toc de queda i limitacions en reunions socials vigents fins al dimarts

Per Josep Prats · 04 Juny, 2021

La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha denegat la suspensió cautelar de les restriccions a la mobilitat nocturna i a les reunions socials que estan en vigor fins dimarts que ve 7 de juny.

El Tribunal considera que tant la resolució de la Conselleria de Sanitat Universal del 19 de maig com l’acte judicial de la mateixa Sala que va autoritzar aquestes mesures compleixen amb l’exigència de justificació sobre la seua proporcionalitat que estableix la sentència dictada aquest dijous pel Tribunal Suprem en relació a les mesures adoptades pel Govern de les Illes Balears, ha informat el TSJCV en un comunicat.

Per tant, la Secció Quarta del Contenciós-Administratiu denega la mesura cautelar sol·licitada en un recurs per a la protecció de drets fonamentals per un diputat autonòmic de Vox.

“No sols no apreciem que el nostre acte estiga en contradicció amb la doctrina que resulta de la sentència del Tribunal Suprem, sinó que, per tant, la mateixa tampoc pot entendre’s que incidisca positivament en la pretensió continguda en la sol·licitud de mesura cautelar que ara resolem”, recull l’acte, que compta amb el vot particular discrepant d’un magistrat.

La Sala assenyala que aqueixa sentència del Suprem estableix que mesures com el denominat toc de queda poden estar emparades per l’article 3 de la Llei orgànica 3/1986, sobre Salut Pública, “sempre que existisca suficient justificació substantiva per a la seua adopció de manera que puguen ser jutjades com a proporcionals”.

En el cas de Balears, apunta, la raó del signe de la sentència del Tribunal Suprem és que “no existeix suficient motivació en les resolucions administrativa i judicial de la proporcionalitat de la mesura”.

El TSJCV entén que aqueixa falta de motivació no és present en l’acte pel qual es van autoritzar les mesures adoptades per la Generalitat Valenciana ni en la pròpia resolució administrativa i els informes de divers tipus en què se sustenten.

En aquesta línia, la resolució administrativa aporta dades concretes sobre l’evolució de la pandèmia, nivells d’alerta en determinats departaments, previsible impacte del cessament del tancament perimetral, entre altres, al mateix temps que assenyala les activitats que es produeixen durant la franja horària del toc de queda que poden influir en la transmissió del virus i augmentar la probabilitat de contagi.

També incorporava informes epidemiològics i un informe de la Policia Nacional adscrita a la Comunitat Valenciana relatiu a l’efecte de l’oci nocturn no reglat, com la celebració dels anomenats botellons.

Quant a l’acte que va autoritzar aquestes mesures, els magistrats apunten que “conté una motivació in extenso del judici constitucional de proporcionalitat en el qual, per cert, ni se cita el principi de prudència”.

Aqueixa motivació, conclouen, “recull consideracions concretes de per què entenem que queda superat el judici de proporcionalitat en els seus tres vessants d’idoneïtat, necessitat i proporcionalitat en sentit estricte”.