COVID-19  

Sanitat aprova el document per a la ‘nova normalitat’, que inclou obertura de discoteques fins a les 3

Per Josep Prats · 02 Juny, 2021

El Ministeri de Sanitat i les Comunitats Autònomes han aprovat aquest dimecres, en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, el document d’obligat compliment per a la ‘nova normalitat’ en la qual, entre altres mesures, es permet obrir els locals d’oci nocturn fins a les 03.00 hores en aquells territoris que no tinguen risc o estiguen en nivell 1 del ‘semàfor’ de Sanitat.

Així mateix, segons es recull en el document aprovat hui en el Consell Interterritorial, s’estableix tancar els establiments d’hostaleria, restauració i terrasses, així com en els bars i restaurants de platja, a les 01.00 hores i prohibir fumar en espais a l’aire lliure sempre que no es mantinguen els dos metres de distància.

En concret, en relació a l’hostaleria, s’assenyala que en els territoris fora dels nivells de risc l’aforament permés serà de 50 per cent en interior podent-se incrementar en un 10 per cent si s’apliquen mesures de control de riscos que garantisquen un alt nivell de ventilació i control de la qualitat de l’aire.

A les terrasses a l’aire lliure es podran ocupar la totalitat de les taules permeses havent d’assegurar-se el manteniment de la deguda distància de seguretat un mínim 1,5 metres entre les cadires de diferents taules. A més, es permet el servei i consum en barra, mantenint la distància abans esmentada, i les taules tindran un límit de 6 persones en interior i de 10 en exterior.

En els nivells d’alerta 1 a 4 se seguirà el que s’estableix en el document de ‘Actuacions de Resposta Coordinada per al control de la transmissió de COVID-19’, aprovat per la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

L’obertura dels locals d’oci nocturn es podrà autoritzar quan la situació epidemiològica de la unitat territorial de referència per al control de la COVID-19 de la comunitat autònoma en la qual es trobe el local estiga fora dels nivells de risc o en nivell d’alerta 1 d’acord amb el document ‘Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de COVID-19’.

En tots dos escenaris se seguiran les recomanacions que es proposen per al nivell d’alerta 1 en aquest document com, per exemple, que el consum de begudes i aliments, tant en zones interiors com exteriors, es farà assegut en taules, havent d’assegurar-se el manteniment de la deguda distància de seguretat un mínim 1,5 metres entre les cadires de diferents taules.

El oci nocturn haurà de tancar màxim a les 3:00

Tampoc es podrà superar el 50 per cent d’aforament màxim a l’interior del local, si bé les terrasses a l’aire lliure d’aquests establiments podran ocupar la totalitat de les taules permeses sempre assegurant la distància entre taules abans esmentada.

L’horari de tancament d’aquests establiments serà com a màxim a les 3.00 hores. No obstant això, quan la unitat territorial de referència per al control de la COVID-19 de la comunitat autònoma en la qual es trobe el local estiga en nivell d’alerta 2, sempre que els indicadors complementaris per a l’estimació del nivell d’alerta presenten una evolució favorable, la comunitat autònoma podrà valorar autoritzar l’obertura de locals d’oci nocturn amb les restriccions que es proposen en el document ‘Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de COVID-19’.

Altres mesures contemplades en el document aprovat passen per realitzar la cinquena ronda del ‘Estudi Nacional de Seroprevalencia ENA-COVID’, després d’aconseguir l’objectiu de cobertura de vacunació del 70 per cent de la població i, en tot cas, abans que finalitze l’any 2021.

D’altra banda, i més enllà d’aquest document, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han aprovat que el document ‘Mesures de prevenció, higiene i promoció de la salut enfront de Covid-19 per a centres educatius en el curs 2021-2022’ passe a ser una Declaració d’Actuacions Coordinades (DAC), fent així obligatòria la seua implantació.

Sis CCAA en contra

Els Governs autonòmics de la Comunitat de Madrid, País Basc, Catalunya, Galícia, Andalusia i Múrcia han votat en contra d’aquestes propostes del Ministeri de Sanitat, segons informen a Europa Press fonts de la reunió. Aquest document de Sanitat també s’ha trobat amb l’abstenció de Castella i Lleó i de la ciutat autònoma de Melilla.

Algunes autonomies ja s’havien posicionat en contra d’aquest esborrany, com ha sigut el cas de la Comunitat de Madrid, l’Executiu autonòmic de la qual ha assenyalat que això era una “imposició” de Sanitat i recordant que les Comunitats Autònomes ja han desenvolupat la seua pròpia normativa després de l’estat d’alarma.

Per això, aquesta mateixa vesprada ha anunciat que continuarà aplicant la normativa regional en discrepar dels criteris de Sanitat. En qualsevol cas, Darias ha recordat que aquest document s’ha aprovat en forma de declaració d’obligat compliment i ha recordat que, en l’última discrepància amb l’Executiu d’Isabel Díaz Ayuso, al final van acabar cedint.