ACTUALITAT  PRIMER EQUIP  SOCIAL  

El gendre de Juan Roig interessat en comprar el deute del València

Per Blanquinegres · 11 Desembre, 2022

(Foto: Eva Mañez) El València C.F es troba a poques hores de l’anàlisi anual que els accionistes li faran a Meriton Hòldings. Demà se celebrarà la Junta d’Accionistes on s’hauran d’aprovar novament uns comptes (exercici 21-22) basades en pèrdues, concretament un balanç deficitari de 45,87 milions d’euros. A la Junta únicament podran acudir 9 accionistes minoritaris i seran els que posen la nota discordant a la gestió de Meriton.

Un dels temes clau d’esta Junta serà el futur del València C.F. Al costat del consell d’administració estarà Kiat Lim, fill de Peter Lim, i haurà d’escoltar les múltiples preguntes que li facen sobre les intencions que té el seu pare amb el club. Principalment en un context en el qual des de Madrid a poc a poc comencen a eixir informacions on es diu clarament que hi ha un quadern de venda del València C.F que circula d’un fons d’inversió a un altre, a pesar que la resposta oficial de club sempre ha sigut negar esta realitat.

Roberto Centeno s’interessa en el deute del València

Segons ha publicat el diari El Confidencial este mateix matí, el gendre de Juan Roig i amo del fons Atitlan, Roberto Centeno, ha preguntat i tantejat a CaixaBank perquè el fons embena els 180 milions de deute que en el seu moment va atorgar com a hipoteca del vell estadi de Mestalla. Segons este mateix diari ja ha començat les converses amb CaixaBank per a conéixer de primera mà sí el banc català amb seu a la ciutat de València estarien disposats i conformes en vendre eixe deute, sempre a un preu inferior al valor nominal original.

El fons de Centeno argumenta que ha de ser venuda per un valor als 181 milions d’euros (valor nominal) ja que el València C.F, segons el criteri que marca el Banc Central Europeu (BCE), és un client de risc o dubtós a causa de la seua falta de liquiditat i a la situació econòmica que marquen els comptes.

No obstant això, on cal posar el focus realment és que d’eixos 181 milions d’euros, 120 milions van lligats a la hipoteca que ara mateix té el banc sobre l’actual Estadi de Mestalla a l’espera de finalitzar l’obra de Corts Valencianes. Els 61 milions d’euros restants procedeixen del denominat Profit Sharing Agreement (també conegut com reducció encoberta), que va signar el València amb el banc l’any 2014. Els 61 milions d’euros consisteixen en 45 milions de finançament hipotecari per part de Bankia, 11 milions per part de l’antic banc públic) i altres 5 milions més aportats per CaixaBank.

Tal com hem pogut saber i com reflecteixen els comptes anuals, el club està complint de manera puntual amb tots els càrrecs i quotes que ha de pagar a CaixaBank de manera anual per a reduir el deute. No obstant això, sí que hi ha hagut algun retard a conseqüència de la falta de liquiditat que ha obligat a Peter Lim a actuar per a no generar un altre problema amb el banc.

El deute és una posició estratègica per a CaixaBank

No obstant això, no serà senzill que CaixaBank es desprenga del deute. Per al seu president Jose Ignacio Goirigolzarri Tellaeche, la hipoteca amb el València suposa una posició estratègica important i li fa tindre una postura clau en les decisions importants del València, com seria el cas d’una futura venda. Però no seria la primera vegada que feren una cosa semblant, com ja va passar amb empreses com a Prisa o Celsa, que també tenen un factor governamental i local rellevant.

Este interés es deu principalment al negoci que es podria fer amb la parcel·la del vell estadi de Mestalla després de l’interés d’altres fons. D’altra banda, cal recordar que l’Associació de Torino a Mestalla, liderats en la figura de García Fuster, tenen interés a reunir-se en les pròximes setmanes amb el Sr Goirigolzarri perquè es produïsca un canvi en el dia a dia del València, ja siga amb Lim o sense Lim.