ACTUALITAT  

Una fuga de gas d’una nevera en la vivenda 86 va desencadenar l’incendi de Campanar

Per Joan Marc García · 04 Maig, 2024

Segons l’informe de la Policia Científica després de dos mesos i mig d’investigació, el tràgic incendi en Campanar, que va causar deu morts i va deixar a 229 persones sense llar, es va originar en la part posterior del frigorífic en el vivenda 86. La informació, provinent del Levante-EMV, indica que el condensador de la nevera, marca Beko, va ser l’únic element “dissonant” trobat en el lloc de l’incendi, suggerint que podria haver sigut la font de calor que va desencadenar la tragèdia.

Una fugida de isobutano, un gas refrigerant altament inflamable, probablement va desencadenar l’incendi. Se sospita que la fugida podia haver sigut provocada per una espurna o electricitat estàtica en un punt propens a l’acumulació de pelussa. La causa inicial de l’incendi no es pot determinar amb certesa a causa del grau de destrucció en l’edifici i la cuina on va començar.

La policia no pot concloure si l’incendi va ser d’origen elèctric, ja que part del cablejat va desaparéixer i el mal va ocórrer de fora cap a dins. Es planteja la possibilitat que l’acumulació de brutícia darrere de la nevera, combinada amb una ventilació inadequada, haja contribuït al sobrecalfament i, eventualment, a l’incendi. El condensador, on es produeix el canvi de líquid a gas del refrigerant, podria haver actuat com a font d’ignició en condicions de ventilació insuficient.

L’incendi es va propagar lentament des de la cuina, afectant primer el forn i després a la placa de cocció i altres mobles. La pressió interior va augmentar fins que els cristalls de la porta del balcó es van trencar, permetent que el foc s’alimentara de l’oxigen exterior i consumira objectes inflamables al balcó.

A més, Levante-EMV apunta que l‘informe no detalla l’horari exacte dels esdeveniments durant la tragèdia, ja que el seu objectiu principal era determinar l’origen i la causa de l’incendi. No obstant això, aquesta informació és crucial per a determinar si les deu morts podrien haver-se evitat, una pregunta plantejada pels familiars de les víctimes davant el jutge a través dels seus advocats.

Fins ara, el jutge ha mantingut la seua decisió d’arxivar provisionalment el cas, reafirmant-la un mes després, malgrat les sol·licituds de reobertura presentades per les famílies de les víctimes i la Fiscalia. Les acusacions particulars i la Fiscalia busquen respostes sobre el succeït i esperen que la reobertura del cas proporcione claredat sobre el tràgic accident.