COVID-19  

València registra els nivells de Covid-19 en aigües residuals més baixos dels últims nou mesos

Per Josep Prats · 13 Maig, 2021

La ciutat de València compta en l’actualitat amb els nivells de Covid-19 en aigües residuals més baixos dels últims nou mesos, segons ha indicat aquest dijous l’edil del Cicle Integral de l’Aigua, Elisa Valía en fer balanç del primer any d’analítiques per a conéixer aquests valors. “Estem en una situació bona respecte a maig de 2020”, ha apuntat la responsable municipal.

Atesos les dades setmanals recollits, en l’actualitat les zones de València que presenten major índex de Covid-19 en les aigües residuals són Campanar, Ciutat Vella i l’Eixample encara que les xifres “realment no són alarmants“, ha apuntat Valía.

Després d’aquests enclavaments i lleugerament per damunt de la mitjana se situen Tres Forques, Olivereta, Poblats Marítims, Arrancapins i Malilla, ha agregat la titular del Cicle Integral de l’Aigua, que ha assenyalat que en “tots aquests punts els nivells també han baixat moltíssim” i que “es poden qualificar de poc alarmants”.

Elisa Valía ha realitzat aquest dijous, en complir-se un any de les anàlisis de presència de Covid-19 en les aigües residuals de la ciutat, un balanç d’aquestes proves i ha anunciat que el treball a partir d’ara, donada la situació actual de baixa incidència del virus, se centrarà en determinar la distribució dels diferents ceps de la malaltia.

“Fa ara un any començarem en aquesta ciutat una anàlisi pionera al costat de l’empresa Global Omnium, amb el qual València es convertia en la primera ciutat a fer un rastreig de l’evolució del coronavirus a través de les aigües residuals“, ha exposat l’edil.

Valía ha ressaltat que “els moments i les dades són ara ben diferents a aquell 12 de maig de 2020, quan s’iniciava la fase de desescalada” després del confinament decretat per a frenar l’expansió de la pandèmia.

“Ara ens trobem en una situació bona comparativament”, ha reiterat la regidora, que ha afirmat que “mentre hi haja contagis no es pot dir que siga una situació bona”. No obstant això, ha considerat “important destacar que aquest primer any coincideix amb el registre dels valors més baixos des de fa nou mesos”.

Els resultats de les mostres obtingudes aquest dimarts, 11 de maig, indiquen que els percentatges obtinguts són molt baixos, segons es reflecteix en l’històric. L’edil ha apuntat que s’està en un nivell assimilable al qual hi havia més o menys a meitat de juliol i ha assenyalat que “es consolida plenament el descens de les últimes setmanes”.

S’ha observat un descens major de presència de Covid-19 en aigües residuals del qual s’estava donant des de principis de març. El consistori ha comentat que “els nivells són molt baixos” comparant-los amb els mesos anteriors i ha exposat que en les últimes tres mostres –dies 3, 6 i 11 de maig– s’ha vist un descens “encara més significatiu”.

La titular del Cicle Integral de l’Aigua ha opinat que aquesta circumstància, el “bon ritme” del pla de vacunació, l’objectiu de comptar amb el 70% de la població vacunada abans de l’estiu, i el manteniment d’una incidència acumulada baixa a la ciutat i en la resta de la Comunitat Valenciana conformen “bones xifres de context per a abordar aquesta fase d’alçament de l’estat d’alarma amb les màximes garanties”.

“Registrem el valor més baix dels últims mesos”, ha declarat Vàlua, al mateix temps que ha indicat que es tracta de “un punt d’inflexió” i ha anunciat canvis en la manera de realitzar l’estudi a partir d’ara perquè s’entra “en una fase diferent”. “Una fase que podem dir sentinella”, ha dit.

L’objectiu és reorientar l’estudi per a continuar tenint informació i en compte que el context és diferent. D’aquesta manera, “es continuarà oferint les dades per a màxima transparència amb la ciutadania” i es continuarà informant encara que s’espaiarà un poc més la presa de mostres, ha explicat l’Ajuntament.

Fins ara es recollien mostres dues i tres vegades per setmana, mentre que a partir d’aquest moment es prendrà una mostra setmanal. “Cal tindre en compte que ara la situació és molt estable. El que farem és mantindre una presa a la setmana en els 24 punts per a seguir amb la sèrie històrica. No és necessari realitzar un seguiment tan exhaustiu com fins ara”, ha asseverat Valía.

“Sempre vigilants”

L’edil ha agregat que s’ha considerat, “amb l’ànim d’optimitzar els recursos”, iniciar l’anomenada fase “sentinella” amb la recollida d’una mostra setmanal però “sempre vigilants davant qualsevol repunt o anomalia” per a tornar “a l’esquema inicial”.

“Més que la incidència, el que ens preocupa en els últims mesos és la prevalença de determinat cep o una altra. Ara mateix, la que més es troba és el cep britànic. No tenim constància que estiga la resta”, ha exposat la regidora.

En aquesta línia, ha agregat que es vol “afinar amb les analítiques per a aprofundir no tant en la recollida de mostres, sinó en una anàlisi en major profunditat per a determinar quin és el cep predominant i traure el percentatge de cadascuna d’elles” –ha precisat que “són analítiques que requereixen major temps”.