ACTUALITAT  

Una dècada de Peter Lim al València CF: Promeses incomplides i crisi social

Per Mauro Pérez · 17 Maig, 2024

El 17 de maig de 2014, els 22 patrons de la Fundació VCF, propietària del València CF, van votar a favor que Meriton, l’empresa del magnat de Singapur Peter Lim, adquirira un paquet del 70% de les accions del club, comprometent-se a abonar 92 milions d’euros. Este procés es va completar oficialment el 24 d’octubre del mateix any, encara que des de maig Lim ja era el propietari de facto del València CF. “La major transacció del futbol mundial”, va proclamar Amadeo Excepte, president del club en aquells dies i principal promotor de la venda a Lim.

El procés de venda va ser llarg i complicat. Inicialment, va haver-hi set interessats, i després de diverses rondes de selecció, Meriton es va imposar sobre els altres tres finalistes. Este acord, que hui compleix 10 anys, va iniciar una sèrie de negociacions amb Bankia, el principal creditor del club, que es van prolongar fins a aconseguir un acord que Meriton ha complit fins al dia de hui.

Una Dècada de Promeses Incomplides

Malgrat complir amb els compromisos financers amb Bankia, Meriton ha fallat a complir diverses de les promeses que va fer per a adquirir el club. Una de les més significatives va ser la de completar el nou estadi en l’Avinguda de les Corts abans de la temporada del Centenari del club en 2019, un objectiu que no s’ha aconseguit i que segueix en punt mort. Este retard podria deixar al València fora del Mundial 2030 que organitzaran Espanya, Portugal i  Marroc.

A més, Lim es va comprometre a comprar els terrenys de l’actual Mestalla per 150 milions si no apareixia un comprador, realitzar una ampliació de capital per a reduir el deute del club i implementar un museu en el nou estadi, compromisos que tampoc s’han materialitzat.

El València CF està immers en una crisi social profunda. En cada partit, l’afició expressa el seu descontentament amb la gestió de Peter Lim, instant-lo a abandonar el club mitjançant protestes en el minut 19. Este diumenge, hi haurà una manifestació masiva i un buidatge a Mestalla, la tercera vegada que l’afició busca deixar l’estadi buit durant un partit oficial per a manifestar el seu descontentament.

Inversió Decreixent i Futur Incert

En l’aspecte esportiu, després d’una inversió inicial que va permetre a l’equip competir en  edicions de la Champions, Meriton ha anat reduint la seua inversió. Esta tendència es va accentuar amb la pandèmia, resultant en una quasi inexistent inversió en reforços. L’estratègia actual sembla centrar-se en vendre jugadors per a equilibrar els comptes i reduir els contractes alts, la qual cosa ha afeblit notablement la plantilla.

No obstant això, la bona faena de Rubén Baraja i una nova generació de joves talents han aconseguit mantindre a l’equip en la baralla per aconseguir una plaça en competicions europees esta temporada, a diferència de la passada. La gran incògnita ara és si Meriton continuarà reduint costos, la qual cosa podria continuar afeblint una plantilla ja en una situació precària, i que sembla ser que hi haurà més eixides que reforços amb la condició de quadrar comptes.