ACTUALITAT  PRIMER EQUIP  

Jota, una perla polivalent per al València CF

Per Miguel Fernández · 07 Septembre, 2020

Joao Pedro Neves Filipe, més conegut com a Jota, està prop de convertir-se en el primer reforç estival del València CF 20/21. El jove portugués de 21 anys arribaria en qualitat de cedit, encara que està per veure si s’inclouria alguna opció de compra per al VCF en cas que es decidiren a adquirir al futbolista el pròxim curs. Jota és un dels joves més prometedors de Portugal, en una generació encapçalada per Joao Felix i que il·lusiona molt als aficionats portuguesos. No obstant això, malgrat disputar el passat curs 28 partits oficials i anotar 2 gols en 592 minuts, Jota no compta per a Jorge Jesús i el Benfica estaria buscant-li un altre destí.

El perfil futbolístic de Jota és d’un d’ixos futbolistes que escassegen: atrevit, sense por d’anar al coll del defensor, i dotat d’una qualitat tècnica notable. A més, la seua versatilitat li permet actuar en qualsevol de les dues bandes, així com ser un bon recurs en la punta d’atac al costat d’un davanter molt més posicional. És a dir, Jota podria exercir el rol que va vindre exercint Ferrán Torres en l’última temporada.

Una de les majors qualitats de Jota és, sens dubte, la seua habilitat tècnica en el joc al contraatac. A la fi del curs passat, en la Lliga NOS, era un dels jugadors que encapçalaven els índexs de regatejos i carreres progressives en les reeixides a l’atac. Això mostra, per tant, el talent especial que Jota té per a atacar l’espai en transicions ofensives ràpides. A més, tampoc està exempt d’una gran capacitat per a domar la pilota, fins i tot en situacions límit.

La tendència de Jota és actuar, de manera predeterminada, per la banda esquerra, on coincidiria amb un altre jugador lusità com és Gonçalo Guedes. No obstant això, els seus estils són una mica diferents. Més enllà de la capacitat que tots dos tenen per a atacar a l’espai, Guedes és un perfil molt més potent, que sol intentar desfer-se dels defenses amb controls llargs, confiant en la seua gran camallada en carrera de mitjana i llarga distància. Jota, per part seua, encara que com hem comentat té grans dots de control de pilota en carrera, sol actuar amb la pilota molt més pegada al peu i esperant que el defensor s’avance a la seua decisió final.

Un altre dels aspectes que destaquen en Jota, especialment per la contraposició que això suposa amb la joventut que té, és la seua presa de decisions. S’ha pogut veure durant la pretemporada que la proposta de Javi Gracia resideix en un replegament defensiu estret i amb una eixida escalonada al contraatac, per la qual cosa serà interessant ser productius en les arribades que el València CF tinga a l’àrea. I ací pot ser important l’aportació de gent com Jota. La seua efectivitat és major, fins i tot, en aquelles jugades que vénen accelerades pel ritme del joc, per la qual cosa podria ser un actiu important en la producció de jugades aïllades en una proposta eminentment defensiva i combinada amb l’aprofitament ofensiu.

Finalment, més enllà de les capacitats tècniques de Jota, també s’ha pogut comprovar, en els pocs minuts que ha tingut, el sacrifici defensiu que aporta en les ajudes al lateral. I això, observant la pressió constant que vol exercir Gràcia, és un altre argument de pes per a la seua contractació. En definitiva, Jota és encara un meló per obrir, amb 21 anys i una adaptació pendent a la regularitat del futbol professional, però la seua carta de presentació ofereix credencials que podrien ser útils al València CF 20/21.