ACTUALITAT  

Ochotorena: “Mamardashvili em recorda al Courtois de l’Atlètic de Madrid”

Per Eva Tortajada · 28 Juny, 2024

Giorgi Mamardashvili, amb les seues grans parades, s’ha convertit en el porter revelació de l’Eurocopa. Revelació, és clar, per a tots aquells que no han vist les seues actuacions al València. Per als que sí l’han vist i, sobretot, per a Ochotorena, els brillants partits del georgià no han sigut cap sorpresa.

El preparador de porters del València ha parlat en Relevo sobre les tres temporades en les quals ha treballat amb  Mamardashvili. Quan Mamardashvili va arribar al València en 2021, ho feia per a jugar en el filial, però les lesions de Jaume Domenech i Cillesen van avançar el seu debut amb el primer equip.

“Prepara-li el millor que pugues. Aquest és sí o sí el nostre porter titular en aquest començament de temporada“, aquestes van ser les paraules de Bordalás a Ochotorena, i el preparador no va necessitar que el convencés. Segons la clàusula del seu contracte, Giorgi havia de fer la pretemporada amb el primer equip, i el seu rendiment va ser tan bo que va convéncer a l’equip tècnic que ell era la solució front a les baixes dels porters valencianistes.

No li coneixíem de res. Aquesta és la veritat. No és qüestió d’ara apuntar-nos cap punt. A Luis Martínez, que era el director de l’Escola, li degueren parlar d’ell i aquí es va presentar un dia de juliol”, així parla Ochotorena de l’arribada del georgià al club de Mestalla. El preparador expressa la seua sorpresa amb el físic del porter: “Quan li vaig veure em vaig dir per a mi, joooooder quin físic, quin ‘bigardo'”.

El rendiment de Mamardashvili no ha fet més que millorar durant aquestes tres temporades, però el de Guipúscoa recalca com va sorprendre al començament: “Per descomptat que millora cada dia, per descomptat que és millor que fa tres anys, però ja feia parades decisives que ens sorprenien per la seua edat i l’escassa preparació que havia tingut“.

El problema més gran del porter en la seua arribada al club va ser la integració amb els seus companys, tal com comenta Ochotorena: “Una de les barreres el primer any va ser l’idioma. Li va costar molt adaptar-se també als nostres costums. És un xic molt introvertit. Va arribar un moment en el qual vam haver d’estrényer-li i dir-li que havia de parlar més amb els companys, integrar-se més. Li va costar, li va costar”.

La seua preparació va vindre del seu pare, que fou porter a Georgia i ara és entrenador de porters, malgrat que no a nivell professional. “Es notava que la seua preparació era diferent de la nostra, era una escola més de l’Est i que no havia treballat determinats conceptes”, comenta Ochotorena. “El que sí que era una evidència és que era un porter que parava. Sembla obvi el que estic dient, però en el nostre argot sabem el que volia dir. Es quedava amb les pilotes. Era un diamant, es veia. Feia moltes parades en la porteria. Li faltava millorar amb els peus, conceptes tàctics que desconeixia, com jugar en curt, llarg, ràpid, lent…”.

Aquestes carències a la seua preparació no van frenar a Mamardashvili en cap moment. “Li agrada treballar, aprendre. Assimila bé. Té ambició, vol arribar“, comenta el preparador, que està convençut que mai ha tingut un porter com el georgià. “Ho he pensat i no crec que n’haja tingut cap, ni en la Selecció, ni al Liverpool o el València, que se semble a ell. Si hagués de comparar-li amb un, encara que no ho haja tingut jo, li compare, salvant les diferències, a Courtois, a aquest Courtois que va arribar a l’Atlètic fa uns anys. Aquest físic alt que fa parades salvadores de reflexos, d’últim recurs”.

És un porter que en porteria es fa molt fort, molt gran. És molt difícil de superar. És ràpid, és coordinat. I segons continue treballant aquestes mancances de base que portava, encara serà millor i serà un porter que tinga un lloc entre els millors d’Europa. Repetisc que malgrat el rendiment que està donant, ha de continuar formant-se. Hi ha per davant molt a treballar i que millorar. Els porters actuals han de ser universals. Han de servir per a qualsevol equip”. D’aquesta manera conclou Ochotorena les seues declaracions, lloant en tot moment al porter georgià, però recordant que encara té 23 anys i molt a aprendre.