ACTUALITAT  PRIMER EQUIP  

Les claus del discurs de Layhoon en la Junta d’accionistes

Per Alex Alfaro · 14 Desembre, 2023

Layhoon ha dut a terme el seu segon discurs de manera consecutiva en la Junta General d’Accionistes

Situació financera

Com un dels principals propòsits d’aquesta Junta General d’Accionistes és aprovar els comptes anuals, primer vull compartir amb vosaltres una descripció general dels resultats de l’exercici econòmic 2022-23, que mostren una important millora respecte a l’exercici anterior. El balanç de pèrdues i guanys reflecteix unes xicotetes pèrdues abans d’impostos de 1,2 milions d’euros enfront de les pèrdues de 44 milions d’euros que vam tindre en l’exercici anterior.

A pesar que hem ingressat 3,1 milions d’euros menys per drets de televisió, hem aconseguit un augment de 9 milions d’euros en els ingressos nets, la qual cosa suposa un increment del 8,2%. Això es deu principalment a l’augment dels ingressos per competicions (procedents del ticketing i de la Supercopa d’Espanya) de 5,6 milions d’euros, els ingressos pels abonaments de temporada de 4 milions d’euros i els ingressos comercials, incloses les botigues, de 2,5 milions d’euros. Sense les restriccions causades per la pandèmia del COVID-19, la nostra assistència mitjana en la temporada 2022-23 va ser de 41.667 espectadors, enfront dels 32.063 de la temporada anterior, i el nombre d’abonats també va augmentar, de 31.974 a 36.037.

Com destaquem en la Junta General d’Accionistes de l’any passat, les nostres pèrdues només poden millorar-se obtenint majors ingressos, tenint un cost de plantilla sostenible alhora que som competitius i sent capaços de generar un benefici regular de l’activitat de traspàs de jugadors. Durant la temporada 22-23 hem reduït el deute net en 44 milions d’euros i, la qual cosa és molt important, també hem millorat el fons de maniobra, que ha passat de 149 milions d’euros negatius a 96 milions d’euros negatius, la qual cosa suposa una reducció del 36%, per un import de 53 milions d’euros: això és resultat de les mesures de reducció de costos i la capitalització del préstec per part de Meriton. Malgrat la reducció que s’ha vingut duent a terme en els últims anys, el
deute continua sent elevada i el servei del deute, amb l’augment dels tipus d’interés, continua absorbint grans recursos del Club. A nivell econòmic no existeixen dreceres que ens permeten canviar radicalment la nostra realitat financera de la nit al dia, ja que de mitjana tenim compromisos contractuals de 4 anys amb els jugadors. Això significa que necessitem diverses temporades per a recuperar la nostra salut financera. Però els resultats en 2022-23 mostren clarament que estem en el bon camí per a millorar la nostra salut econòmica.

A nivell estratègic, el nostre pla financer continua sent el mateix. És a dir, reiniciar la construcció del Nou Estadi tan prompte com puguem, quan tinguem les llicències i el pla de desenvolupament urbanístic aprovats, i vendre les parcel·les de l’actual Camp de Mestalla una vegada acabat el Nou Estadi per a pagar els préstecs.

Soc plenament conscient que un desequilibri econòmic o un exercici de reducció de les perdudes no és una cosa que es “celebre” o que interesse als aficionats, però hem d’afrontar la dura realitat que necessitem millorar la salut financera del Club i permetre el finançament necessari per a escometre l’important projecte d’acabar el Nou Estadi. Totes aquestes mesures que el Club ha abordat persegueixen un únic objectiu, que és millorar la situació financera del València CF.

Estic segura que durant les últimes setmanes hauran llegit moltes notícies en els mitjans de comunicació sobre la situació financera i les crisis a les quals s’enfronten altres clubs espanyols. Al València CF, davant aquestes dificultats, comptem amb el ferm suport de l’accionista majoritari. Al llarg dels anys, Meriton ha concedit un total d’aproximadament 190 milions d’euros al València CF (incloent els recents 35 milions d’euros a juny d’enguany) i més del 80% del préstec de Meriton ha sigut capitalitzat sense amortització.

Nou estadi

A continuació, m’agradaria posar-los al dia sobre la nostra situació amb el Nou Estadi. Durant la Junta General d’Accionistes de desembre de 2022, vaig explicar els problemes que hem tingut relacionats amb el Nou Estadi i no els repetiré ací. Des del començament de la temporada passada hem fet molts esforços per normalitzar les nostres relacions amb totes les parts involucrades. A causa de les eleccions de maig d’enguany, no va haver-hi cap acord ni discussió concreta entre el Club i l’anterior Ajuntament. No obstant això, durant el mateix període, ens alegrem d’haver pogut acordar els termes del pla de desenvolupament urbanístic. Això va permetre que el procés zde desenvolupament urbanístic avançara cap als següents passos i passara per tots els procediments necessaris, inclosa la finalització del tràmit de consulta pública.

Després de les eleccions, el mes d’octubre, el nou Ajuntament va manifestar la seua intenció que només iniciaria la negociació d’un conveni urbanístic amb el Club una vegada que el València CF haguera représ la construcció del Nou Estadi. Davant aquesta nova direcció, estem ara treballant amb totes les parts amb l’objectiu d’obtindre les llicències i l’aprovació del pla de desenvolupament urbanístic al més prompte possible. I, com haureu pogut comprovar, hem estat treballant en silenci perquè és la millor manera. La nostra posició mai ha canviat respecte al Nou Estadi des de la meua arribada la temporada passada. De fet, prenem una decisió proactiva per a adoptar l’enfocament ECUV i OCA per a la sol·licitud de les llicències. Ja havíem presentat el
certificat B1 a l’anterior Ajuntament el 21 d’abril de 2023 i actualment estem treballant per a finalitzar la resta de certificats, que haurien d’estar llestos per a presentar-los a l’Ajuntament d’ací a unes setmanes. El plantejament de ECUV i OCA facilitarà una sol·licitud més ràpida i agilitzarà l’aprovació de les llicències per part de l’Ajuntament.

El Nou Estadi ens costarà més de 340 milions, amb un cost mitjà d’uns 5.000 euros per seient, comparables al dels estadis de l’Atlètic de Madrid i de l’Athletic de Bilbao. Quan obtinguem les llicències i hàgem finalitzat el càlcul de costos, estarem encantats de compartir amb els nostres aficionats més detalls sobre el Nou Estadi.

Com sabeu, la nostra futura casa està dissenyada com ‘destination venue’ i està plantejada per a tindre activitat els 365 dies de l’any segmentada per a diferents tipus d’aficionats
i visitants valencians. En molts aspectes, el Nou Estadi permetrà al Club créixer i seguir el ritme dels canvis en el món del futbol. Les noves instal·lacions ens permetran posar en pràctica idees noves i creatives per a atraure als nostres seguidors, millorar l’experiència dels aficionats i connectar amb les generacions joves de formes noves i emocionants. El Nou Estadi aportarà
noves fonts d’ingressos al Club i esperem que també dinamitze l’economia local, augmente l’ocupació i siga un lloc emblemàtic per a l’esport, l’oci i l’entreteniment
a la ciutat. No em canse de repetir que és un projecte important per al Club i estem preparats per a completar-lo. El Nou Estadi és el futur del Club i ha de ser ara. Encara que ha sigut un camí difícil i complicat, però per a mi és ara o mai. Un altre aspecte lligat a la gran activitat que suposa el Nou Estadi és la possibilitat que València siga subseu del Mundial 2030, alguna cosa que generaria un impacte per a la ciutat enorme a tots els nivells i per a molts sectors. El València CF sempre posa de la seua part per a fer costat a la ciutat i a la societat valenciana. Si podem, volem
ajudar a la ciutat de València i per això hem decidit participar en aquesta candidatura. La carta conjunta presentada per la Generalitat, l’Ajuntament i el Club és una prova de la nostra cooperació. És clar que el projecte del Mundial és bo per a la ciutat.

Situació esportiva

Quan vaig tornar al Club a l’estiu de 2022 no vaig imaginar que ens anàrem a enfrontar a un dels moments més difícils de la nostra història. La segona meitat de la temporada passada va ser molt dura per a tots, però aquelles imatges dels nostres aficionats omplint les graderies rivals a Almeria, Elx, Cadis, Vigo, Palma i Sevilla, fent centenars de quilòmetres amb autobús, vaixell o avió, em van aclaparar. No hauríem superat aquest difícil moment sense el suport incondicional i la fe indestructible dels nostres aficionats. M’agradaria aprofitar l’oportunitat per a donar les gràcies als aficionats del València CF de cor.

Venim d’una temporada difícil, plena de lliçons valuoses que hem extret amb la condició d’assegurar que no tornarem a patir una altra vegada. Com vaig dir a principi de la temporada, l’objectiu esportiu de l’equip ha de passar per créixer i millorar, partit a partit. Aquest equip tan jove i amb potencial es mereix eixa confiança i tranquil·litat. Una vegada no estiguem patint, podrem anar més enllà i veure fins a on podem arribar. Tots volem un València CF gran i que guanye molts partits. No obstant això, hem aprés de la temporada passada i de LaLiga que un alt cost de plantilla no necessàriament ens garanteix bons resultats. Llavors, quin és el vertader valor d’una plantilla? Un menor cost de plantilla està necessàriament renyit amb ser competitiu? Significa això que aquests jugadors se sentiran menys orgullosos de jugar al València CF? Per a mi és important observar el perfil i el rendiment dels jugadors i, com a equip, veure quina és la seua capacitat de rendiment. Puc dir que per a nosaltres el fet de desfer-nos de diversos jugadors d’alt cost a l’estiu no ens ha perjudicat nivell competitiu i ha sigut una oportunitat per a netejar el vestuari. Hui tenim un equip unit, compromés, que s’identifica amb els valors del Club i també en els valors vinculcats pel nostre entrenador, Baralla. Ningú millor que Baralla sap el que es necessita
per a representar a aquest Club i per a crear un València CF amb una forta identitat, que siga temut i respectat pels nostres rivals. Prenem la decisió d’apostar per ell amb total i absoluta confiança que podia liderar-nos i per això ens hem compromés amb ell per dos temporades. Ha deslligat el potencial dels nostres jugadors, tant joves com veterans, perquè treballen intensament per a aconseguir els objectius.