ACTUALITAT  

Històrica sentència: Conseqüències Penals per Insults racistes en LaLiga

Per Mauro Pérez · 10 Juny, 2024

Proferir insults o realitzar gestos racistes en un estadi de futbol de LaLiga ja té conseqüències penals clares. La titular del Jutjat d’Instrucció número 10 de València ha imposat penes per delictes contra la integritat moral a tres espectadors identificats en les graderies de Mestalla. Aquests actes van ocurrir el 21 de maig de 2023. 

La sentència condemna als tres culpables a huit mesos de presó, els prohibeix accedir a qualsevol estadi de futbol a Espanya durant dos anys i els imposa el pagament de les costes del procediment. La condemna principalment ascendia a 12 mesos de presó, però s’ha vist reduïda en un terç per causa de conformitat en fase d’instrucció, quedant la pena efectiva als tres acusats en 8 mesos de presó. Aço un recolzament a la lluita de LaLiga contra el racisme, la xenofòbia i la intolerància, una batalla que l’entitat porta liderant des de la temporada 2015/16.

Des de la seua seu en Torrelaguna 60, LaLiga ha enfrontat nombrosos desafiaments en la seua lluita contra aquestes formes de discriminació. La normativa legal a Espanya, segons la Llei 19/2007 contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport, limita les competències de LaLiga per a imposar sancions directes. La imposició de sancions administratives recau en la Delegació del Govern, la Secretaria d’Estat de Seguretat, el Ministeri d’Interior i el Consell de Ministres, així com en les possibles competències de les Comunitats Autònomes.

LaLiga, en aquests casos, es limita a denunciar els fets davant les instàncies competents. Aquest protocol s’ha seguit en nombrosos incidents racistes en partits de Primera i Segona Divisió en les últimes nou temporades. Des de la temporada 2019/20, LaLiga porta aquests incidents davant la Fiscalia d’Odi, la Justícia i la Policia Nacional, considerant-los delictes d’odi tipificats en el Codi Penal. L’incident amb Iñaki Williams al gener de 2020 va marcar un punt d’inflexió en aquesta lluita.

El València Club de Futbol va col·laborar de manera exemplar amb LaLiga i la Policia Nacional després dels incidents racistes del 21 de maig de 2023. El club va expulsar per a tota la vida als tres aficionats implicats i va proporcionar imatges de 18 càmeres de producció televisiva, a més de les de vigilància i control de la graderia del Gol Sud, on van ocórrer els fets.