ACTUALITAT  

La IFAB considera ampliar l’abast del VAR i modificar algunes normes clau

Per Joan Marc García · 28 Novembre, 2023

Segons l’Evening Standard, la International Football Association Board (IFAB) està debatent l’ampliació del poder del Video Assistant Referee (VAR) en el món del futbol. Actualment, el VAR es limita a decisions sobre la validesa dels gols, possibles targetes rojes i penals, però s’està discutint la possibilitat d’ampliar la seua intervenció en altres accions del joc.

En una reunió duta a terme a Londres, la IFAB està avaluant propostes que podrien transformar la dinàmica de l’arbitratge. Algunes de les mesures discutides inclouen:

  • Expulsions temporals: S’està considerant la implementació d’expulsions temporals com a mesura disciplinària.
  • Comunicació exclusiva dels àrbitres amb els capitans: Únicament els capitans tindrien permès parlar amb els àrbitres durant el joc.
  • Ampliació d’intervenció del VAR: Es pretén que el VAR puga intervenir en més accions, com córners, faltes i targetes grogues.

A més d’aquestes propostes, la IFAB busca clarificar el reglament en situacions de mans i eliminar les pèrdues de temps en el joc. Les conclusions addicionals de la reunió inclouen:

  • Restricció a 6 segons per a la possessió del porter: Es contempla limitar a sis segons el temps que un porter pot mantenir la possessió de la pilota.
  • Implementació del fora de joc semiautomàtic: Es fa una aposta per una tecnologia semiautomàtica per jutjar les posicions avançades.
  • Anunci de la decisió final de l’àrbitre després de revisar el VAR: S’ha aprovat que els àrbitres anuncien la seua decisió final després de revisar les jugades amb el VAR.

Aquestes propostes estan programades per ser votades al març, la qual cosa podria marcar un canvi significatiu en l’evolució de les normes del futbol i la seua aplicació durant els partits.