Opinió  Vicent Marco  

La carrera per la compra del València: 3 ofertes favorites

Per Blanquinegres · 04 Abril, 2014

A hores d’ara està en marxa el procés d’anàlisi de la documentació presentada per les diferents propostes de compra del club per part de la comissió gestora. I d’entre les 7 ofertes presentades hi ha dos pràcticament descartades, l’oferta de Mario Alvarado, i la de Global Emerging Markets. L’americana per falta de concretar una oferta pel deute del València, ja que parlar de renegociar sense fixar una xifra, i la de Mario Alvarado per la falta de credibilitat que dóna l’inversor i el projecte en general.

De les 5 ofertes restants sembla clar que dos són inferiors en quantitats oferides i aspiren a fusionar-se amb les ofertes més fortes, per a gestionar algun aspecte concret del València. Eixes dos són la de Peter Lim que es centra en la part esportiva i la del fons d’inversió nord-americà Cerberus, que vol explotar el terciari del nou estadi. Especialment cobra força la hipòtesi d’una fusió entre l’oferta de Wanda i la de Peter Lim. El xinés s’encarregaria de la cantera, del nou estadi i del projecte immobiliari de l’actual mestalla, mentre que Peter Lim se centraria en el primer equip.

Eixe conglomerat avalat per Amadeo Salvo és una de les ofertes favorites, però no la més alta, tot i que encara queden molts dies i molts aspectes a tindre en compte, altres dos semblem més importants per al banc. A més el fet d’unir propostes no està reconegut en les normes del procés de venda i caldria: o bé modificar el procés, o bé esperar a què una resulte guanyadora i accepte aliar-se amb altra de manera voluntària. Si bé l’oferta de Wanda és superior econòmicament a la de Lim i seria el xinés qui acceptaria incloure a l’empresari de Singapur en cas de ser guanyador. De fet, segons ha comentat la Cadena Ser, Lim ha oferit 245 milions pel deute de 315 amb el banc i 75 milions en fitxatges. Per la seua part Wanda hauria oferit fins a 268 milions d’euros pel deute, sense plantejar una xifra d’inversió en plantilla.

L’altre “pacte” del que es parla és el de Cerberus amb els àrabs (The Unique Premier 54 Limited), amb el fons nord-americà gestionant el nou estadi i les parcel·les de Mestalla, i els àrabs es farien càrrec de la cantera i el primer equip. Tot i això és una hipòtesi complicada, ja que ambdues ofertes fan un plantejament complet per al club. De fet l’oferta àrab és una de les grans favorites, ja que tant Bankia com la Generalitat veuen amb bons ulls la proposta. Per al Bank anirien 290 milions més 100 en fitxatges i la creació de l’escola del València en els actuals terrenys de Mestalla. El problema principal de l’oferta àrab radica en què volen fer una pròpia due diligence per a conéixer per ells mateixos la realitat econòmica del club. Un aspecte que segons Las Provincias si està reconegut en el procés, i per tant no el vulneraria.

I l’altra favorita és l’oferta russa. Segons publicava el diari ABC pagarien tot el deute, acabarien l’estadi amb el pla original, pagarien el deute amb l’ajuntament, i invertirien entre 70 i 80 milions en fitxatges via ampliació de capital. És una l’oferta més important econòmicament parlant i l’única que garantix el disseny original de l’estadi, però el pla urbanístic i esportiu de l’oferta àrab sembla millor.

El que està clar és que a poc a poc anem coneixent més detalls de cadascuna de les ofertes que vol fer-se amb el València, dins d’un procés que acabarà amb un nou propietari del club a principis de juny.