ACTUALITAT  CRÒNIQUES

Guedes sentència i el València buscarà la novena a Sevilla

Per Jorge Olmos · 02 Març, 2022

El València es va imposar a l’Atlethic de Bilbao per 1-0 i va sellar el bitllet per a la final de Sevilla de la mà d’un gran Guedes. El portugués va anotar un autèntic golàs que va classificar al València en un partit lleig i disputat. Els de Bordalás buscaran la novena el 23 d’abril a l’Estadi de la Cartuja davant el Betis o el Rayo Vallecano.

Mestalla acollia la volta de les semifinals de la Copa del Rei amb l’ambient de les grans nits històriques. El València encarava una cita històrica davant l’Athletic Club de Bilbao de Marcelino en una cita marcada per la tensió des de l’anada al nou San Mamés. Per al duel, Bordalás tornava a apostar pel sistema que li havia funcionat a Mallorca: 3 centrals amb Alderete, Paulista i Diakhaby; Gayá i Foulquier als laterals; Moriba i Soler al mig del camp i Bryan Gil, Hugo Duro i Guedes a l’atac.

Els compassos inicials van estar marcats per les imprecisions i la por a l’error. Els dos equips buscaven no arriscar en l’eixida de baló i no donar facilitats al rival. Amb aquest context, la primera mitja hora de partit va estar plena de balons en llarg, disputes i duels individuals, però buida de futbol. L’Athletic de Bilbao xafava més el camp del València i Mamardashvili es va haver d’emplear a fons per a evitar el primer dels bascs. D’altra banda, Gayá es va ressentir de les seues molèsties i es va retirar lesionat, substituït per Lato al minut 30.

No obstant això, el València no va deixar de creure. Aquest equip no tindrà ni la qualitat ni els noms d’altres èpoques, però el que si té és la fam. I així ho va demostrar Guedes. Després d’un rebuig en una falta lateral, el portugués va controlar el baló en la frontal, se’l va orientar i va marcar un golàs marca de la casa en el qual Aguirrezabala no va poder fer res. El València no havia fet mèrits per a avançar-se, ni tan sols estava quallant un bon partit, però anava per davant al descans de les semifinals de la Copa del Rei. ADN València.

Després del pas dels vestidors i amb avantatge per al València, el partit va seguir la mateixa línia. L’Athletic de Bilbao buscant generar ocasions per a empatar el partit i els de Bordalás replegant amb el 5-4-1, tractant de minimitzar els espais i d’eixir al contraatac després de recuperar l’esfèric. I en una d’elles, Iñigo Martínez va veure la targeta groga després de tallar un atac conduït per Guedes.

Marcelino no ho veia clar i va realitzar un triple canvi al minut 60. Vencedor, Sancet i Petxarroman entraren per Lekue, Raúl García i Dani García, que va ser despedit amb xiulits per part de Mestalla. Per la seua banda, Bordalás va donar entrada a Yunus Musah per Bryan Gil, que es va retirar amb càntics de “Bryan quédate”. El partit entrava en la fase decisiva i el València tenia en la palma de la mà el pas a la final.

L’Athletic de Bilbao seguia rodetjant l’àrea d’un Mamardashvili que es va mostrar molt segur durant tot el partit. Eixint quan tocava, blocant per dalt i, en definitiva, donant molta seguretat tant a la defensa com a la grada de Mestalla que agraïa cada acció del georgià. Faltaven 10 minuts per al final i Paulista deia prou. El brasiler estava aguantant conforme podia però al minut 80 va dir prou. Guillamón el va substituir i Bordalás no va canviar la defensa de 5.

Gil Manzano va afegir 6 minuts i a punt va estar Hugo Duro de culminar una acció que haguera sentenciat l’eliminatòria. Mestalla se’n va vindre amunt, amb els aficionats drets, ondejant les bufandes, empentant l’equip fins al final. Als instants finals, els homes de Bordalás buscaren parar el temps i que no es jugara, i Gil Manzano va afegir un altre minut de patiment a la parròquia valencianista. Tot i això, el València va resistir i de la mà d’un gran Guedes va sellar el bitllet per a la final de Sevilla.