ACTUALITAT  PRIMER EQUIP  

Els municipis en perill amb l’arribada de la DANA a la Comunitat Valenciana

Per Alex Alfaro · 23 Maig, 2023

Fins a 80 litres en dotze hores i causar inclús inundacions locals. Són les importants precipitacions que pot rebre el nostre territori, especialment la meitat sud, en l’inici de la setmana, quan el vent de llevant s’espera que active una DANA que pot deixar a la Comunitat Valenciana les pluges que tant esperen els llauradors. La línia de tempestes que anirà entrant des de la mar, sobretot entre dimarts de vesprada i dimecres, ha fet que l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) decrete l’avís groc per pluges dimarts en la meitat sud del territori i taronja en algunes zones de les comarques del sud..

A pesar que la setmana ha començat amb els carrers d’alguns municipis banyats, fins ara només ha plogut de manera testimonial a la Comunitat Valenciana. De fet, els observatoris que Avamet té a la Marina ja comencen a recollir quantitats significatives. A Pedreguer, per exemple, el pluviòmetre supera els 40 litres i a la Vall de Laguar superen els 35 litres, mentre que en molts observatoris de la zona, tot i no assolir encara aquesta quantitat, superen àmpliament els 20 litres. És el cas d’Ondara, Alcalalí, Orba o Benissa.

Les previsions apunten que aquest dimarts de vesprada els ruixats i les tronades aniran a més en la meitat sud. Seran l’avantsala del que ens espera el dimecres. Dimarts de vesprada les pluges agranaran la meitat sud del territori, aproximadament des del riu Túria fins al Baix Segura, i s’acumularan de vint a trenta litres per metre quadrat. En dotze hores, en alguns punts podran superar-se els huitanta litres per metre quadrat de pluja.

De fet, l’Aemet ha decretat l’avís taronja per pluges en l’interior de la província d’Alacant i el seu litoral sud. Allà durant la vesprada i les primeres hores de la nit s’esperen precipitacions que poden arribar als 40 litres per metre quadrat en una hora. La resta de la província d’Alacant i tota la província de València estaran dimarts, durant tot el dia, en nivell groc per precipitacions que podrien acumular fins a 30 litres en una hora i 80 en dotze hores.

Els pobles més perjudicats

Així, Emergències 112 de la Comunitat Valenciana recomana precaució en aquests municipis: Cullera, Gandia, Oliva, Xàtiva, Canals, Sumacàrcer, Moixent, Font de la Figuera, Énguera, Alzira, Tavernes de la Valldigna, Montitxelvo, Aiora, Catadau i Dosaigües.

 

Si es compleixen les previsions, i al marge de les xicotetes inundacions que poden provocar les precipitacions intenses si cauen en pocs minuts, les pluges resultaran beneficioses per al territori, especialment en comarques com el Baix Segura o el Vinalopó, que acusen especialment la falta d’aigua i veuen planar, si les pluges d’ara no reverteixen la situació, l’ombra de les restriccions en l’aigua de reg per a pròximes campanyes.