Els motius de les perjudicacions de Jaime Latre al València

Per Mauro Pérez · 30 Abril, 2024

El malestar en el valencianisme aconsegueix nivells crítics després de la trobada d’anit en Montjuïc, on una vegada més, l’arbitratge ha generat controvèrsia i descontentament entre els aficionats del València CF. En l’ull de l’huracà es troba l’àrbitre Jaime Latre, les decisions del qual han sigut objecte de crítiques recurrents per part del club i la seua afició en les últimes temporades.

En el més recent enfrontament entre el València CF i el Barcelona, disputat el 29 d’abril de 2024, l’arbitratge de Jaime Latre ha tornat a ser qüestionat. En un partit marcat per decisions polèmiques, l’àrbitre va descartar un possible penal a favor del València CF, després d’un enderrocament clar d’Íñigo Martínez a Peter Federico dins de l’àrea blaugrana.

Però les controvèrsies no van acabar allí. Minuts després, amb el marcador encara en disputa, el Barcelona va aconseguir empatar la trobada de manera il·legal, segons les línies tirades pel VAR. Una rematada de Lewandandowski en un servei de cantonada va ser validat malgrat la posició antireglamentària de Fermín, qui va interferir en la trajectòria de la pilota justa enfront de Jaume Doménech.

En el partit contra l’Almeria el 3 de febrer de 2024, en el minut 84, el València va reclamar un possible penal per unes clares mans de Centelles en una disputa amb Alberto Marí. Malgrat l’evidència de la jugada, i que era una situació propícia per a una revisió en el VAR, Jaime Latre, a la sala VAR, no va instar l’àrbitre de camp a revisar l’acció, la qual cosa va generar frustració en l’equip i la seua afició.

La situació es va repetir en la trobada contra el Cádiz el 14 de gener de 2024. Després d’un lliure directe llançat pel Cádiz, la pilota va colpejar a Pepelu, qui tenia els braços encongits per a protegir-se. Encara que l’àrbitre en el camp, Isidro Díaz de Mera, no va assenyalar cap infracció, Jaime Latre des de la sala VAR va condicionar el judici de l’àrbitre de camp, cridant-lo per a revisar l’acció.

No obstant això, en una altra seqüència del partit, Jaime Latre va optar per no intervindre en una agressió evident. En el minut 29, Luis Hernández va colpejar a Hugo Duro amb un avantbraç en la cara, una acció clara d’agressió que només va ser sancionada amb una targeta groga per l’àrbitre en el camp, mentre que Jaime Latre, a la sala VAR, va decidir no interferir malgrat l’evidència proporcionada per les repeticions televisives.

L’enfrontament entre el Barcelona i el València CF el 5 de març de 2023 va ser objecte de controvèrsia a causa de les decisions arbitrals, particularment les relacionades amb l’acompliment de Jaime Latre en el VAR.En el minut 85, amb el Barcelona liderant per la mínima després del gol de Raphinha, es va produir un clar enderrocament de Kessié a Fran Pérez dins de l’àrea del Barça. Malgrat l’evidència del contacte, l’àrbitre en el camp, Alberola Rojas, va optar per no assenyalar penal. Sorprenentment, Jaime Latre, qui estava a càrrec del VAR, va decidir no intervindre per a corregir l’error manifest del col·legiat principal.

En l’Osasuna – VCF del 27 d’octubre de 2019, Latre es trobava en el camp com a àrbitre principal. En eixa trobada, en una acció similar a la que va ocórrer al gener de 2024, quan no va sancionar amb targeta roja a Luis Hernández per un incident amb Hugo Duro, sí que va mostrar la roja directa a Rodrigo Moreno en el minut 31 del partit. La decisió va impactar directament en el resultat, ja que el València, que estava guanyant 0-1 en eixe moment, va acabar perdent per 3-1 en El Sadar.

Un altre cas destacat va ocórrer al València-Reial Madrid del 3 d’abril de 2019. En eixa trobada, Latre va xiular falta a favor del Reial Madrid després d’un contacte lleu amb Lucas Vázquez, amonestant a més a Dani Parejo. Esta decisió va portar a Parejo a acumular la seua cinquena groga, la qual cosa li impedia jugar el següent partit contra el Rayo Vallecano.

En el partit entre Villareal i València de 2018, en el minut 58, es va produir un llance entre Dani Parejo, capità del València, i Funes Mori del Vila-real. Parejo, després d’un mal control, va ser al sòl i va acabar derrocant al jugador de l’equip rival. Si bé va ser una falta clara, no es va tractar d’un colp violent ni perillós, sinó més aviat una acció de joc físic comú en el futbol. No obstant això, per a sorpresa de molts, Jaime Latre va mostrar la targeta roja directa a Parejo, expulsant-ho del partit de manera contundent. A més, també va enviar a la caseta a Marcelino García Toral, entrenador del València en eixe moment.