ACTUALITAT  PRIMER EQUIP  

Comunicat oficial del Comité Tècnic d’Àrbitres

Per Alex Alfaro · 18 Abril, 2023

ÚLTIMA HORA: Comunicat oficial del Comité Tècnic d’Àrbitres

El CTA acaba de fer públic un comunicat oficial on es parla referent a tota la polèmica sobre aquest tema

Des de l’arbitratge professional del futbol espanyol volem traslladar la nostra profunda preocupació per la lamentable situació que s’ha generat entorn del col·lectiu que representem i que s’impulsa i promou des de diferents fronts del futbol professional en el que considerem una campanya perfectament mesura i organitzada.

Lamentem els atacs permanents de La Liga i dels seus principals dirigents. El vídeo difós pel seu director de Competicions, Luis Gil, tractant d’assenyalar i ridiculitzar les actuacions arbitrals, és una mostra més de l’interés de La Liga a generar un clima irrespirable cap al nostre col·lectiu, sembrar el dubte sobre les nostres decisions i menyscabar la professionalitat arbitral. Per això, els àrbitres de Primera i Segona divisió sol·licitem a La Liga i als seus dirigents respecte i responsabilitat institucional davant un fet sense precedents en el futbol espanyol.

Els dirigents de La Liga no poden lamentar permanentment una crisi reputacional en el futbol espanyol i al mateix temps col·laborar a generar-la a través d’una anomenada a la crispació i a la violència contra els àrbitres en una maniobra que només condueix a la devaluació del nostre futbol i al seu descrèdit social.

A més, és important posar en coneixement de l’opinió pública que el CTA no designa als àrbitres, sinó que ho fa un òrgan denominat CACP (COMITÉ DE DESIGNACIÓ) on és present un membre de la RFEF, un membre de La Lliga i un altre membre de designació per comú acord o, si no existira, pel CSD.

Un dels membres que durant anys va ser designat per La Liga per a desenvolupar aquesta labor és l’excolegiat Antonio Jesús López Nieto, qui, al contrari del que està fent La Liga, enarbora l’autonomia del col·lectiu arbitral. López Nieto va manifestar públicament que durant 16 anys va estar “designant àrbitres”, va assegurar que “tot és mentida” i va demanar “reposició per als àrbitres, per al futbol i per a la credibilitat”.

Finalment, volem deixar clara la nostra autonomia, que ha de ser-ho i ho serà sempre de La Lliga i dels clubs malgrat la confusió en la qual s’ha tractat de submergir a l’aficionat. Les federacions són els ens encarregats d’organitzar el futbol en cada país i el nostre estament treballa amb autonomia i professionalitat pel bé de l’arbitratge i del futbol. Urgeix una profunda reflexió davant comportaments tan irresponsables que han de detindre’s com més prompte millor pel bon nom del futbol espanyol.

Tots hem d’entendre el futbol com un ESPORT en el qual ha d’existir passió i emoció, i on els protagonistes tenen errors i encerts; dirigents, jugadors i àrbitres.

No es pot utilitzar l’esport en general i l’arbitratge en particular com un mitjà per a justificar comportaments i conductes indegudes i inapropiades per part de TOTS els membres que formem la família del futbol.

És una situació que no sols afecta al col·lectiu arbitral professional sinó, el més preocupant encara, a menors que comencen en categories inferiors i que manquen de seguretat en el camp, xiquets que són assenyalats, insultats, amenaçats i, cosa que és més greu, agredits físicament, una cosa intolerable i efecte directe de la campanya mediàtica de desprestigi que patim per part de La Liga i els clubs professionals.

Per tot l’esmentat anteriorment ens agradaria enviar un missatge per a la reflexió i així no haver de lamentar cap desgràcia més de les ja esdevingudes, ni haver d’adoptar mesures dràstiques i amb urgència que repercutirien directament en la nostra competició.